XXIV Trobada d’escoles en valencià

Divendres passat vaig ser convidat per la "Coordinadora Alcoià-Comtat pel valencià" a un sopar en la qual es va presentar el programa de la XXIV Trobada d’escoles en valencià. A més, em van regalar un CD amb una recopilació de fotografies que il·lustren el treball dels components d'aquesta Coordinadora.

La Trobada tindrà lloc a Ibi dissabte que ve 4 de juny, s'espera una nodrida assistència de visitants i els iberuts hem d'estar orgullosos d'açò. Però més que seguir parlant jo preferisc transcriure les precioses paraules d'invitació que la comissió organitzadora ha deixat en el programa:

A Ibi tornem a celebrar la Trobada d’escoles en valencià, la XXIV de les comarques de l’Alcoià i El Comtat, 16 anys després. Una festa que ens anima a eixir al carrer per lloar els nostres costums, la nostra terra i la nostra llengua. Dedicades a Enric Valor, l’escriptor castallut, aquesta trobada d’enguany amb el lema el Valor del Valencià, es convertix en un espai on xiquets, pares, mestres, veïns i visitants ens ajuntem per alçar la veu d’un poble valencià que manté la seua identitat amb manifestacions populars ben vives, com la festa dels Enfarinats o la de les Danses i el Ball del Virrei.

Ibi captiva per la seua lluminositat espectacular ila seua imponent altura, al redós de la muntanya de la Teixereta. A poc que se’n passege’n els voltants, ens corprendran les vistes meravelloses sobre la Foia i agraireu la flaire que s’hi respira. Hi ha indrets de naturalesa inigualable com la serra del Biscoi i la del Menejador que forma part de la Font Roja, el riu de les Caixes i la rambla de la Gavarnera, amb la magnífica ruta pel Barranc dels Molins que davalla fins al poble, i la Carrasqueta i el Cantal del Corbó allà cap al sud.

Passejar el poble també vos sorprendrà, ja que s’ha eixamplat i s’ha modernitzat amb places amples i clares, com la de la Palla, la del Centenari o la dels Reis Mags, i jardins i parcs espaiosos com el Parc de les Hortes o el de Giravella, que embellixen la història del poble dels dos castells i les dues ermites governant la població. Si pareu un poc l’orella, encara hi escoltareu parlar un valencià ben viu i fresc, que fa somriure el muntanyam que tanca el terme en una foia lluenta, plena de coves i simes, penya-segats, Pous de Neu i caminals farcits de timó, espígol, sàlvia, romer i pebrella. El carrer Major, el Ravalet, les Costeretes... encara bressolen passejos i abraçades, danses i enamoraments, jocs populars i cançons tradicionals que perviuen en la memòria dels iberuts.

Si decidiu vindre-hi no us en penedireu. Us convidem a passar una trobada amb els millors ingredients i que vos hem preparat amb tota la il·lusió: sigueu benvinguts i benvingudes: va, va, va, la trobada, la trobada, va, va, va... pel valor del valencià!

La comissió de la XXIV Trobada